Howtomo
StockSnap_SWRREC0K3A.jpg

Howtomo-blogi

Blogissamme palaamme koulutuksien aihepiireihin.

#mäosaan: Elina Elme muisti työuupumuksesta toivuttuaan, kuinka paljon hän osaa

Howtomon #mäosaan-kampanja rohkaisee naisia kertomaan omista taidoistaan.

elina.jpg

Tämän blogin kirjoittaja Elina Elme  järjestää Howtomo-koulutuksia Lahdessa. Työuupumuksesta toipuessaan hän on viimeisen vuoden aikana taas oppinut arvostamaan itseään sellaisena kuin on ja olemaan itsellensä armollinen. Hän osaa elää oman näköistä elämää ja eksyä toisinaan huolella. Elina osaa pitää yllä toivoa ja uskoa, että kaikella on tarkoitus.

Vuosi sitten tähän aikaan olin tullut tieni päähän. Tiesin, että työelämän ei pitäisi tuntua tältä.

Aivoni tuntuivat suorastaan palaneilta. En ollut väsynyt, olin loppuun kulutettu. Takana oli yli kymmenen vuotta työelämää, kaksi ammattia, jatkuvaa kouluttautumista ja hallitsematonta ajautumista kohti uusia työtehtäviä. Olin sairastunut vakavaan työuupumukseen, menettänyt kosketukseni omaan itseeni, kadottanut ammatti-identiteettini ja unohtanut unelmani. En enää tiennyt mitä halusin elämältäni tai työltäni, mikä on minulle merkityksellistä ja arvokasta ja mitkä ovat vahvuuteni. Ennen kaikkea en osannut enää vastata kysymykseen ”mitä minä osaan?”.

Viimeisen vuoden ajan olen tietoisesti etsinyt vastausta tähän kysymykseen. Matka pisteestä nolla on ollut pitkä mutta lista on jo ilahduttavan pitkä.

Kyllä, minäkin osaan!

Osaan suhtautua elämään positiivisesti ja nähdä asioiden valoisat puolet. Osaan luottaa elämän kantokykyyn. Osaan nauraa itselleni. Osaan olla riittävän paksunahkainen. Osaan olla aito oma itseni. Osaan olla ottamatta itseäni ja elämää liian vakavasti.  Osaan olla elinvoimainen. Osaan olla itsevarma. Osaan nähdä mahdollisuuksia lähes kaikkialla. Osaan myös antaa mahdollisuuksia muille. Osaan luottaa muihin ihmisiin. Osaan sopeutua uusiin tilanteisiin nopeasti. Osaan innostua ja olla innostava. Osaan epäonnistua ja mokata. Osaan olla rohkea. Osaan olla empaattinen. Osaan olla etsimättä syyllistä. Osaan ideoida, joskus vähempikin riittäisi. Osaan olla tuomitsematta. Osaan kertoa mielipiteeni ja seistä sen takana. Osaan kehittää itseäni. Osaan kuunnella itseäni ja sanoa myös ei. Osaan suhtautua ihmisiin tasapuolisesti ja reilusti. Osaan ottaa vastuuta ja kantaa sen.

Osaan määritellä rajani (vihdoinkin). Osaan pitää omasta hyvinvoinnistani huolta. Osaan nauttia pienistä asioista. Osaan nähdä kauneutta sateisimmissakin päivissä. Osaan verkostoitua. Osaan tarttua hetkeen. Osaan suoriutua paineen alla. Osaan hallita isoja kokonaisuuksia. Osaan johtaa itseäni ja muita. Osaan hallita prosesseja. Osaan katsoa eteenpäin ja olla katselematta taaksepäin. Osaan johdattaa ihmisiä kohti merkityksellisiä lopputuloksia. Osaan antaa vastuuta. Osaan kanavoida energiaani oikein. Osaan keventää tunnelmaa. Osaan huolehtia  myös muiden hyvinvoinnista. Osaan olla jämäkkä. Osaan antaa anteeksi muille ja itselleni. Osaan olla sinnikäs.

Osaan olla vakuuttava. Osaan kysyä apua ja neuvoa. Osaan olla aikaansaava. Osaan nähdä useita eri näkökulmia. Osaan nähdä syy -ja seuraussuhteita. Osaan esiintyä ja puhua ihmisten edessä. Osaan ymmärtää liiketoiminnan lainalaisuuksia. Osaan tehdä montaa asiaa yhtä aikaa vaikka vähempikin riittäisi. Osaan opettaa ja saada ihmiset oppimaan.Osaan pohtia asioita objektiivisesti.  Osaan luovia ja olla joustava. Osaan luoda ymmärtävää, sitoutunutta ja avointa ilmapiiriä. Osaan haastaa pohtimaan ja opetella asioita, jotka tuntuvat haastavilta.

Ja vielä ruohonjuuritasolla;  osaan nauttia elämästä, erityisesti seinien ulkopuolella.

Osaan sytyttää tulet nuotiolle, pistää puusaunan tulille, tehdä pannukahvia, leipoa kadehdittavan hyviä karjalanpiirakoita ja nauttia joutilaisuudesta.

Osaan lumilautailla, meloa, ommella, viljellä perunoita, keskustella suomalaisella viittomakielellä, suunnistaa ja pitää hauskaa. Osaan arvostaa itseäni sellaisena kuin olen ja olla itselleni armollinen. Osaan elää oman näköistä elämää ja eksyä toisinaan huolella. Osaan pitää yllä toivoa ja uskoa, että kaikella on tarkoitus. Osaan olla ihminen ihmiselle.

Kaikkein arvokkainta osaamista minulle on se, mitä yksilö osaa tehdä sillä sydämen sivistyksellä mitä hänellä on.

Kaikki muu on vain kivaa bonusta.

Tämän blogin kirjoittaja on Itä-Suomesta kotoisin oleva Elina Elme, joka suhtautuu elämään antaumuksella ja ennakkoluulottomasti, unelmoi keväisistä puuterilumista ja hiljaisista näköaloista. Hän opiskelee parhaillaan palvelumuotoilua ja haluaa tehdä työtä, jolla on aidosti merkitystä. Elina loistaa, kun hän saa olla mukana rakentamassa erityisiä asiakas -ja työntekijäkokemuksia. Howtomon toiminnassa hän ollut mukana syksystä 2017 vapaaehtoisena koulutuskoordinaattorina Lahdessa. Löydät Elinan myös LinkedInistä.

Osallistu sinäkin Howtomon #mäosaan-kampanjaan ja kerro omasta osaamisestasi blogissasi, Facebookissa, Instagramissa, LinkedInissä tai vähintäänkin omalle peilikuvallesi! Äläkä säästele itsekehuja! 

Howtomo Finland