Howtomo
StockSnap_SWRREC0K3A.jpg

Howtomo-blogi

Blogissamme palaamme koulutuksien aihepiireihin.

Mun vuoro! - Tila haltuun vuorovaikutustilanteessa

Iida rauhalammi

Monia yhdistää ajatus siitä, että vuorovaikutustilanteissa omien ajatusten ääneen sanominen on vaikeaa johtuen monista syistä. Omaa ideaa vähätellään, suunvuoroa on vaikea saada tai ilmapiiri on hankala. Toisia häiritsevät työkaverit, jotka ottavat liikaa tilaa palavereissa. Toiset tulevat helposti keskeytetyksi. Haastavia vuorovaikutustilanteita löytyy small talkista isoihin esiintymisiin. Ja vaikka saisikin omat asiansa sanottua, tuntuu helposti, että muut ymmärtävät pointin väärin tai keskustelu poukkoilee miten sattuu. Miten vaikeaa onkaan tulla ymmärretyksi!

Vuorovaikutus on parhaimmillaan yhteisen todellisuuden luomista. Silti monet kamppailevat arjessa tilan ottamisen kanssa. Vaikeiden tilanteiden hoitamiseen löytyy monia käytännön vinkkejä: puheenvuoroja voidaan kellottaa, puheenvuorot voidaan hoitaa vuorotellen, ihmiselle voi sanoa suoraan, jos hän ottaa liikaa tilaa. Silti neuvoja on välillä vaikea soveltaa käytäntöön. Se, mihin voimme vaikuttaa on oma käytöksemme.

Useita naisia yhdistävää vähättelevä sävy, joilla omista taidoista puhutaan. Omaa osaamista on vaikea korostaa, jos ei ole aivan varma siitä mitä osaa ja missä on hyvä. Valloilla tuntuu olevan ajatus siitä, että pitäisi olla superhyvä ja supervarma, ennen kuin oman mielipiteensä voi sanoa ääneen.

Rohkeus luottaa omaan ideaansa on kuitenkin asia, jota voi harjoitella. Uskomalla itseensä ja huomaamalla omat turhan latistavat ajatukset, voi pienin askelin kouluttaa itseään. On tärkeä myös huomata huijarisyndrooma eli käsitys siitä, että omat saavutukset ovat huijausta ja sattumaa. Miksi meillä on taipumus pitää omia ajatuksiamme vähemmän arvokkaina kuin muiden?

Omalla kohdallani parhaiten toimii POKKA. Silloin kun tuntuu, ettei saa mitään sanotuksi, yritän muistaa, että kyllä minulla on pokkaa. Välillä täytyy teeskennellä itsevarmampaa kuin onkaan.

Puhekulttuuri on sukupuolittunutta. Vaikka löytyy tasa-arvoisia yhteisöjä, sukupuoli vaikuttaa tutkitusti viestintäkäyttäytymiseen erityisesti ryhmäviestintätilanteissa. Miehet ovat monien tutkimusten mukaan naisia enemmän äänessä ja keskeyttävät naisia useammin kuin naiset miehiä. Miesten puheenvuorot myös otetaan vakavammin.

Yksi koulutuksessa esiin noussut ongelma oli konfliktien välttämäminen. Naisten on todettu kiinnittävän huomiota ryhmäviestintätilanteissa hyvän hengen ylläpitoon, kun taas miehet keskittyvät asioihin. Myös tämä on asia, johon voi vaikuttaa. Eräs koulutukseen osallistunut sanoi nerokkaasti, että jotkut asiat vain ovat konfliktien arvoisia.

Lopuksi on hyvä muistaa se, että jotta voi odottaa muilta hyvää ja huomaavaista käytöstä, kannattaa tarkastella omaa käyttäytymistä kriittisesti. Annanko tilaa muille? Kuuntelenko? Tsemppaanko muita heidän ajatuksissaan?

Totuus on se, että jos kaikki huomioisivat muita ja kuuntelisivat toisiaan, kaikilla olisi turvallinen olo ja riittävästi tilaa vuorovaikutustilanteissa.

Kuva: Julius Konttinen

Howtomo Finland