Howtomo
StockSnap_SWRREC0K3A.jpg

Howtomo-blogi

Blogissamme palaamme koulutuksien aihepiireihin.

#mäosaan: Ninni Melenderillä on pettämätön tyylitaju

Howtomon #mäosaan-kampanja rohkaisee naisia kertomaan omista taidoistaan.

Tämän blogin kirjoittaja Ninni Melender on Graphic & Digital designer, joka suunnitteli #mäosaan -kampanjan tunnuksen ja ilmeen yhdessä kuvittaja Liina Tabellin kanssa.

Jokainen on joko sanonut tai kuullut, että suomalaisen (tai vaihtoehtoisesti x-maalaisen) ihmisen tunnistaa sadasosa sekunnissa ulkomailla. Mitä me silloin tunnistamme, jos emme kuule puhuttavaa kieltä tai tunne kyseisiä henkilöitä? Niinpä. Tyylin.

Tyylitaju. Minulla on hyvä visuaalinen silmä, josta on hyötyä töissäni, kodin sisustamisessa tai vaikka ystävien ”Personal Shopperina”. Minulle sanotaan usein, että ”Katso sinä” ja silloin ei ole kyse likinäköisen naisen näkökyvystä :) Joskus se on todella pienestä kiinni, mikä toimii ja mikä ei. Työssä jonkin elementin sommittelu kaksi milliä toiseen suuntaan saattaa riittää. Osaan jo vaatekaupan ovella nähdä mikä kenkäpari tai takki tulee olemaan ystävän päällä aivan Killeri-valinta.

Ennen muinoin heitettiin A4 tai A3 skissipaperi suunnitteluvaiheessa lattialle, jotta saatiin etäisyyttä nähdä miten sommittelu toimii vaikkapa julisteessa. Nykyään tietokoneella voi saman tehdä zoomaamalla ruudun näkymää pienemmäksi, jolloin visuaalinen kokonaisuus hahmottuu paremmin.

Toki tyyliin vaikuttavia seikkoja on paljon. Muun muassa värit, sävyt, materiaalit, mittasuhteet, typografia, trendit, teema, tunne. Se on usein sekä kulttuuri- että tilannesidonnaista. Osaaminen sen suhteen, mikä milloinkin sopii, syntyy minusta ennen kaikkea kahdesta seikasta: kiinnostuksesta ja kohteen tuntemisesta. Jos ei kiinnosta, tuputtaa hulluna omia iki-suosikkejaan. Jos ei tunne kohdetta, ei näe metsää puilta eli kiinnittää huomion yksityiskohtiin tajuamatta kokonaisuutta, kontekstia.

Koska etäältä näkee siis kaiken paremmin, osaan heittää itselleni yläfemmat, kun ulos lähdettäessä sekä näyttää että tuntuu hyvältä! Itseään on vaikea ”nähdä”.

Tyylitajun urbaani sukulainen on kokonaisuuksien hahmottamiskyky. Osaan hahmottaa kokonaiskuvan hetkessä ja aina lapsenomaisesti innostua asioiden pohtimisesta. Jos olisin sarjakuvahahmo (Mafalda?). minulla olisi käden ulottuvilla monta äänitorvea joihin kailottaisin samantien kaikki osatekijät, jotka tilanteeseen vaikuttaa. (Sen hahmon kumppanit pitäisivät korvillaan kuulosuojaimia).

Ottamani kuva Hangon satama-alueelta

Ottamani kuva Hangon satama-alueelta

Reaalimaailmassa osaan nykyään paremmin odottaa vuoroani ja muotoilla näkemykseni. Osaan paloitella pienempiin annoksiin sen mitä nopeasti hahmotan. Detaljit ovat aina tärkeitä, mutta isossa kuvassa on hyvä myös osata niiden väliset syy-seuraussuhteet.

Vahva Mafalda. Pienestä tytöstä olen osannut innostua nollasta sataan. Pienistäkin asioista. Olen myös osannut tuntea huoneeseen astuvien ihmisten fiilikset. Nopea hahmottamiskyky, innostuneisuus ja herkkyys on antanut paljon, mutta myös pakottanut oppimaan.

Kun kohta yhdeksän vuotta sitten sairastuin vakavasti, ja menehtyminen oli muutamasta minuutista kiinni, oli jälkimainingeissa opittava myös pyytämään apua toisilta.

Osaan siis hakea ja pyytää apua. Ja myös antaa sitä.

Ala-asteella organisoin luokkaretkiä ja osasin teininä ohjata musiikkiluokkani musikaaliesityksen. Retkien ja juhlien järjestämisessä osaan edelleen syttyä siitä, kun mietin mikä toimii ja mistä pidetään. Osaan pohtia ihmisten taustoja ja sitä kautta ymmärtää heille tärkeitä asioita. Osaan olla empaattinen. Graafisen suunnittelijan työkin on ymmärtämistä ja luovien ideoiden ohessa asioiden organisointia. Organisointi vaatii myös vahvuutta tehdä päätöksiä ja empatia arjen rohkeutta.

Osaan olla supliikki. Sitäkin tarvitaan, kun perustellaan ratkaisuja suunnittelutyössä tai kun esitellään jotain ideaa. Ideoita kiihkeästi pursuava pääni pullauttaa toisinaan myös vähemmän miellyttäviä sanoja, ja silloin tarvitaan rohkeutta osata sanoa anteeksi. Olen osannut harjoitella sitä ja toisinaan muistan myös sanoa sen – ääneen. Oman lapsen kohdalla se on ollut helpointa, sillä osasin kokemuksiini pohjaten ymmärtää, miten suuri juttu se on. Kaikki mokaa, mutta etenkin lapsen edessä pitää osata sekä myöntää tyhmät sanansa/mokansa, että pyytää heti anteeksi.

Stressini poistaja eli uusin perheenjäsenemme. Kuvaaja: Mika Melender

Stressini poistaja eli uusin perheenjäsenemme. Kuvaaja: Mika Melender

Kun minua pyydettiin kirjoittamaan tähän Howtomon ideoimaan naisten osaamista sanoittavaan blogi-sarjaan innostuin heti ja myönnyin. Mieleen nousi seuraava Osaan-lista:

  • nauttia jokaisesta säryttömästä hetkestä
  • kiittää kehoani kun se toimii hyvin
  • katsoa toista silmiin
  • sädehtiä onnesta
  • syttyä hetkestä
  • iloita uudesta mahdollisuudesta
  • arvostaa vilpitöntä asennetta
  • pahassa paikassa pysyä rationaalisena ja toimia

Tämän blogin kirjoittaja Ninni Melender unelmoi muun muassa kirjoittamisprojektista! Ninni nauttii kohtaamisista ihmisten kanssa. Vesijuoksusta Yrjönkadun uimahallissa. Lukemisesta, musiikista ja oivalluksista. On pienen kissan kaksi päivää vanha emo ja osaa todella nauttia siitä!

Howtomon toiminnassa koulutuskoordinaattorina hän ollut mukana harrastuspohjalta syksystä 2017. Kun Ninni vuorotteluvapaalla ollessaan törmäsi Howtomoon Facebookissa keväällä 2017, oli hänen ensimmäinen ajatuksensa ”Miksei jo 15 vuotta sitten ollut tälläistä?!”.

Löydät Ninnin myös LinkedInissä.

Heta