Howtomo
StockSnap_SWRREC0K3A.jpg

Howtomo-blogi

Blogissamme palaamme koulutuksien aihepiireihin.

Sähköposti on tehokas markkinoinnin työkalu

Saija Jussila verkkomarkkinoinnin konsultointiyritys Webnocs Consultancystä opetti 22.2.2017 HENRY RY:n tiloissa järjestetyssä Howtomon koulutuksessa, mitä hyötyä sähköpostimarkkinoinnista on, miten sähköpostimarkkinointia tehdään tehokkaasti ja miten MailChimp-ohjelmaa käytetään. Tässä blogipostauksessa Saija kertaa koulutuksen tärkeimmät opit.

Saija Jussila Webnocs Consultancystä

Saija Jussila Webnocs Consultancystä

Sähköposti on tehokas markkinoinnin työkalu.

Sen avulla voit ylläpitää asiakkaiden kiinnostusta yritystäsi kohtaan, vahvistaa asiakkaan käsitystä brändistä sekä kasvattaa yrityksen uskottavuutta asiakkaan silmissä.

Sähköposti on myös erittäin kustannustehokas kommunikointiväline, joka mahdollistaa hyvien tuloksien saamisen, kun sitä käytetään oikein.

Uutiskirjeet ovat yksi tehokkaimmista tavoista jakaa arvokasta sisältöä asiakkaille, ja ne mahdollistavat kommunikointisi asiakkaiden kanssa henkilökohtaisella tasolla.

Miten tehdään tehokasta sähköpostimarkkinointia?

Vaikka sähköpostimarkkinointi näyttääkin kärsivän jonkinasteisesta spämmikriisistä, se on silti tärkeä työkalu verkkomarkkinoinnissa, varsinkin asiakassuhteiden hoitamisessa niiden asiakkaiden ja potentiaalisten asiakkaiden kanssa, jotka ovat liittyneet uutiskirjeeseen saadakseen tietoa yritykseltäsi.

Spämmikriisiin on vaikuttanut se, että monet yritykset mieltävät markkinoinnin mainostukseksi. Markkinoinnilla ja mainonnalla on kuitenkin ero!

Valitettavan monet yritykset lähettävät tilaajilleen myyntikirjeitä ja mainoksia uutiskirjeiksi naamioituina. Nämä yritykset ovat hankkineet asiakkaiden ja potentiaalisten asiakkaiden sähköpostiosoitteet verkko-ostosten lomassa tai muulla tavalla ymmärtämättä, että sähköpostiosoitteen saaminen ei ole spämmikutsu. Pelkkä myynti ja mainostus uutiskirjeiden välityksellä on spämmiä.

Jos sähköpostisi mielletään roskapostiksi tai spämmiksi, yrityksesi uskottavuus laskee, mutta jos taas käytät sähköpostimarkkinointia tarjotaksesi todellista arvoa asiakkaille, se on hyödyllinen ja tehokas työkalu markkinoinnissa.

Verkkoviestinnän uudella aikakaudella asiakkaat suosivat avointa vuorovaikutusta perinteisen myymisen sijaan. Tänä päivänä asiakkaat haluavat tulla koulutetuiksi ja informoiduiksi. Tämän takia uutiskirjeet ovat tehokkaampia silloin, kun ne tarjoavat ratkaisuja asiakkaan ongelmiin.

Asiakkaat toivottavat yrityksen säännöllisen kommunikoinnin tervetulleeksi sähköpostin kautta kunhan uutiskirje tulee heidän tunnistamaltaan yritykseltä tai brändiltä, jolta he todella odottavat saavansa sähköpostia. He myös olettavat uutiskirjeen tuovan heille arvoa, kun he avaavat sen. Niinpä jokaisen yrityksen tavoitteena tulisi olla uutiskirjeiden tekeminen arvokkaiksi ja houkutteleviksi omalle kohdeyleisölleen. Jos yrityksesi ei onnistu tässä, uutiskirje päätyy roskakoriin.

Miksi postituslista kannattaa kerätä?

Koska se on täysin sinun itsesi kontrolloitavissa. Vaikka jotkut yritykset uskovatkin, että heidän tulisi keskittyä enemmän sosiaaliseen mediaan ja suurten seuraajamäärien hankkimiseen eri some-kanavilla, heidän tulisi muistaa, että sosiaalisen median sivut voivat milloin tahansa kaatua tai vaihtaa sääntöjään lennossa. Tämä tekee pelkän sosiaalisen median käytöstä riskin. Lisäksi monilla ihmisillä on sähköposti mutta ei lainkaan profiilia sosiaalisessa mediassa.

Loppujen lopuksi sähköpostiosoite tarvitaan some-profiilin luomiseen, koska some-kanavat tietävät, että sähköposti on tehokkain keino saada yhteys ihmisiin.

Paras tapa kerätä postituslista on rohkaista kohdeyleisöä liittymään uutiskirjeeseen aina, kun se on mahdollista. Yrityksen internetsivusto ja sosiaalisen median sivut ovat loistavia kanavia tähän.

Kun kohdeyleisöön kuuluvasta henkilöstä tulee tilaaja, voit ottaa yhteyttä häneen milloin tahansa ellei hän peruuta uutiskirjeen tilausta.

Miten myydä uutiskirjeiden avulla?

Uutiskirjeet auttavat sinua pitämään yhteyttä asiakkaisiin. Itse asiassa uutiskirjeen tilaajat ovat erityinen joukko ihmisiä, jotka ovat ostajiasi, potentiaalisia ostajiasi ja fanejasi. Kun käytät oikeita tekniikoita ja jaat arvokasta sisältöä, joka on olennaista ostajille, pystyt aina myymään tuotteitasi ainakin joillekin tilaajille.

Jos pidät postituslistaa taas yhtenä kanavana myyntitarjousten levittämiseen tai epäsäännölliseen kommunikointiin, et tee tehokasta sähköpostimarkkinointia. Mitä todennäköisimmin et tule myöskään myymään mitään sähköpostimarkkinoinnin avulla, jos et pysty toimittamaan tilaajien odotusten mukaista sisältöä uutiskirjeissäsi.

Tilaajat usein peruuttavat uutiskirjeen tilauksen siksi, että he eivät saaneet sisältöä, jota he odottivat tai he eivät kuuluneet oikeaan kohdeyleisöön. Jotta voit tarjota arvokasta sisältöä tilaajille, sinun täytyy oppia tuntemaan asiakas paremmin ja ymmärtää, mitkä asiat kiinnostavat häntä, ja mikä voi suostutella hänet oikeasti ostamaan jotain sinulta. Näin pystyt asettamaan itsesi kohdeyleisösi asemaan, kun suunnittelet uutiskirjeitä, ja uutiskirjeisiisi tulee oikeata uutisarvoa kohdeyleisöllesi.

Sinun ei koskaan tulisi ostaa postituslistaa, lähettää uutiskirjeitä ihmisille ilman heidän lupaansa tai lähettää uutiskirjeitä, jotka sisältävät vain yrityksesi uutisia. Nämä toimintatavat eivät tuo myyntiä vaan saavat tilaajat peruuttamaan uutiskirjetilauksen. Tilaajat eivät odota uutisia yrityksestä vaan haluavat yrityksen ratkaisevan asiakkaan ongelmia ja vastaavan heidän kysymyksiinsä.

Pystyäksesi myymään tuotteita uutiskirjeiden avulla, sinun tulisi muodostaa yhteisö rakentaaksesi yhteyden asiakkaisiin ja potentiaalisiin asiakkaisiin. Tämä tarkoittaa, että sinun tulisi kohdella tilaajia kunnioittavasti eikä sinun pitäisi ensisijaisesti nähdä heitä potentiaalisina ostavina asiakkaina.

On tärkeää, että nimenomaan kuuntelet asiakkaita ja ymmärrät heidän odotuksiaan. Tänä päivänä maailma on täynnä tietoa. Jos uutiskirjeesi tilaajat halusivat viettää kallista aikaansa lukemalla uutiskirjeesi, sinun tulisi nähdä tämä etuoikeutena ja loistavana mahdollisuutena. Jos uutiskirjeellä ei ole mitään vaikutusta, se ei ole tilaajan vika vaan sinun itsesi tulisi siinä tapauksessa miettiä parannuksia.

Kun joku tilaa uutiskirjeesi, sinun kannattaa rakentaa yhteys tilaajan kanssa nopeasti, koska tämä määrittää sen, avaako tilaaja sinun seuraavan uutiskirjeesi vai peruuttaako hän jopa tilauksen tulevaisuudessa.

Sinun tulisi kiinnittää myös huomiota uutiskirjeiden säännölliseen lähettämiseen. Jos et keskity tähän, maineesi verkossa voi kärsiä. Uutiskirjeitä ei kannata lähettää liian harvoin, sillä tällöin ajaudut kauemmaksi tilaajan tutkasta. Jos taas uutiskirjeitä lähetetään liian usein, tilaajat ärsyyntyvät jatkuvista markkinointiviesteistä.

Tietääksesi milloin ja miten usein sinun tulisi lähettää uutiskirjeitä, sinun täytyy tarkkailla dataa, jota saat lähetetyistä uutiskirjeistä. Tiedon perusteella voit saada selville monia muitakin asioita, kuten millaista sisältöä tilaajat todella lukevat ja mitkä otsikot ja linkit heitä kiinnostavat.

Kohdeyleisön mieltymysten ja kiinnostusten tutkimisen ja uutiskirjeistä saadun tiedon perusteella voit muodostaa itsellesi sähköpostimarkkinointistrategian, jotta sinun olisi mahdollista saavuttaa halutut tulokset. Strateginen sähköpostimarkkinointi tuo tuloksia.

MailChimp on tehokas työkalu sähköpostimarkkinointiin

 MailChimp on sähköpostimarkkinointipalvelujen tarjoaja, jolla on jo yli 15 miljoonaa käyttäjää. Tämä tekee siitä yhden maailman suosituimmista alan palveluntarjoajista. Se on myös luokiteltu yhdeksi maailman parhaimmista sähköpostimarkkinointipalvelujen tarjoajista.

MailChimpin käytön voi aloittaa ilmaiseksi. Näin ollen sen avulla on helppo ensin opetella palvelun käyttöä. MailChimpin ilmaista käyttöä voi jatkaa kunnes postituslista kasvaa yli 2000:n tilaajan ja lähetettyjen sähköpostien määrä ylittää 12 000/kk. Automaatio eli automoitu sähköpostien lähetys on aina maksullista MailChimpillä.

Huom! MailChimp-palvelua ei ole saatavilla suomeksi.

Mitä MailChimp tarjoaa

Palvelu tarjoaa helppokäyttöisiä toimintoja sähköpostimarkkinoinnin tehokkaaseen toteutukseen:

  • Listojen hallintaa
  • Valmiita uutiskirjepohjia
  • Itse suunniteltavia uutiskirjepohjia
  • Itse suunniteltavia kampanjoita
  • Tietojen analysointia

Toimintojen avulla voit suunnitella ja lähettää yrityksesi brändiä ja sähköpostimarkkinointistrategiaa tukevia uutiskirjeitä, sekä mitata niistä saatuja tuloksia.

Kun luot sähköpostimarkkinointistrategian, joka ottaa kohdeyleisösi huomioon ja tukee brändiäsi, sekä käytät MailChimpiä tehokkaasti strategiasi toteuttamiseen, voit saavuttaa sähköpostimarkkinointiin kohdistuneet tavoitteesi!