Howtomo
StockSnap_SWRREC0K3A.jpg

Howtomo-blogi

Blogissamme palaamme koulutuksien aihepiireihin.

Stressinhallintaa joogan avulla

Maria totro

Stressinhallintaa_jooga.jpg

Sain tilaisuuden pitää koulutusillan Howtomon naisille ja kertoa, siitä miten joogasta voisi olla apua stressinhallinnassa. Tässä kooste koulutusillasta ja tukea omiin harjoituksiin. Toivoin, että osallistujat saivat koulutusillasta pienen tutustumisen joogan eri työvälineisiin stressihallinnan suhteen ja pystyivät hetkeksi jättää henkisen ja fyysisen ns. reppunsa eteiseen, ottaa lomaa itsestään, omista ongelmistaan ja jos se ei onnistunut, niin ainakin ystävystyä niiden kanssa, ehkä kysyä mitä ne haluavat ja mitä niille voisi tehdä. Tutustuimme muutamiin yksinkertaisiin liikkeisiin ja liikesarjoihin, niin virkistäviin kuin rentouttaviin, joilla hoitaa terveyttään ja saada keho ja mieli rentoutumaan, avautumaan kohti hengitys- ja keskittymisharjoituksia.
 
Kerroin siitä, kuinka olemme ihmisolentoja, joiden ihmispuolesta tulee pitää huolta, mutta ei samaistua siihen liikaa. Ei myöskään tule unohtaa olento-puolta, johon on tärkeää olla yhteydessä ja josta voi ammentaa vakautta, voimaa ja ennen kaikkea tilan tunnetta omaan mieleensä ja kehoonsa. Tämän yhteyden luomisessa joogaharjoitukset ovat mahtava apuväline. Reflektointi, itsetutkiskelu, omien ajatus- ja käyttäytymismallien kyseenalaistamien tulevat kuin luonnostaan joogaharjoituksen myötä, mieltä ja kehoa hiljentävässä ilmapiirissä. Vaikka jooga- ja meditaatioharjoituksissa voi hyvin harjoitella rentoutumista ja lepäämistä, vaativat ne myös valppautta, tarkkaavaisuutta, kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä, jotta harjoituksesta tulisi säännöllistä ja että se toimisi. Hiljaisuudessa ei ole välttämättä aluksi helppoa olla, mutta se kannattaa sillä se palkitsee jokaisen harjoituksen jälkeen.   
 
Jooga mukana arjessa?
Elämä tarjoaa paljon mahdollisuuksia henkiseen harjoitukseen. Aloita miettimällä mikä lisää elinvoimaasi ja mikä kuluttaa. Ole huolehtiva, levollinen ja rentoutunut, mitä tahansa teetkin, sillä silloin arjesta tulee osa parantavaa harjoitusta. Esteistä tulee esteitä kun niihin kohdistetaan vääränlaista energiaa. Myötätunto, kiitollisuus, leikkisyys, joustavuus, rentoutuminen oman itsen suhteen auttaa meitä kestämään eri tunnetilat paremmin. Elinvoimastaan huolehtiminen, oikeat elintavat, hyvää tekevässä seurassa ajan viettäminen, säännöllinen ateriarytmi, itseä ravitseva liikunta, riittävä uni ja lepo, sekä mielestäni ehdottomasti joogan työvälineistä tärkein, hengitysharjoitukset toimivat ja tuottavat tulosta. Hengitys on suoraan yhteydessä mieleesi, käytä sen voimaa! Kun keskityt muutaman minuutin joka päivä pelkästään hengittämään sisään tätä hetkeä ja ulos hengityksellä päästämään todella irti siitä mikä on jo mennyt, tai mikä syö, se jo helpottaa.
 
Koe ja tunnusta rehellisesti lähtötilanne. Kysy itseltäsi mitä sinulle kuuluu, miten voit ja tee harjoitus tästä lähtökohdasta arvostelematta. Kehon tuntemukset, hengitys ja pulssi ovat tässä lähtökohdan tarkastelussa apuna.  Kokeile, etsi ja löydä mitkä tavat ja harjoitukset helpottavat sinun suhtautumistasi sekä asennoitumistasi stressaaviin tilanteisiin ja mieti voisiko sitä asennoitumista muuttaa. Uusia tulkintoja mahtuu maailmaan hyvin! Avoimin mielin, sydämin kuunteleminen rentouttaa ja edistää terveyttä. Kun huomaat ajatuksesi, huomaat miten ja mitä ajattelet itsestäsi. Yritä kehittää rakastava, lempeä tapa suhtautua kehoosi ja mieleesi, puhu sille kauniisti ja kannustavasti. Kehitä kykyä vastustaa negatiivista ajattelua. Oikea ajattelu on lääkettä, joten kehitä tapaasi ajatella, puhua, kuunnella ja toimia.  Anna kaiken olla ja todella hyväksy asiat sekä ihmiset sellaisina kuin ne ovat. Vastustaminen tekee niistä kärsimystä. Pidä ajatukset toiveikkaana ja hyvinä. Älä kontrolloi, suunnittele liikaa tai pidä niistä ainakaan väkisin kiinni, sillä elämällä on myös oma suunnitelmansa. Ole iloinen, kiitollinen pienestäkin edistymisestä ja anna sen kantaa sinut uuteen harjoitukseen.
 
Miksi kannattaa meditoida?
Meditointi auttaa sinua huomaamaan oletko avoinna vai suljettu, sekä opit tietämään kuka olet ja mikä tekee sinut onnelliseksi. Samalla luot lisää onnellisuutta sekä opit ystävystymään pelkojesi ja ongelmiesi kanssa. Kun tunnet tilan tunteen sisälläsi suhteessa ongelmiisi ja elämääsi, annat sen seurauksena tilaa myös muille. Kun harjoitat meditaatiota, tulet ajan myötä hallitsemaan enemmän mieltäsi. Ajattelet asioita, joita haluat ajatella ja tunnet tunteita, joita haluat tuntea. Tulet huomaamaan asioiden suunnan ajoissa ja vaihtamaan tarvittaessa suuntaa. Tulet onnelliseksi muiden onnellisuudesta. Meditaation myötä ympärilläsi on työvälineitä, joilla rauhoittaa mielesi, mitä tahansa tapahtuukaan elämässäsi. Eikö kuulostakin harjoittelemisen arvoiselta?                                                                                                                                                                                                                                                  
Kun haluat todella aikaan saada muutoksen elämääsi, on olennaisen tärkeää, että siirrät pois huomiosi omasta tarinastasi, jossa kerrot itsellesi koko ajan mitä tapahtuu. Katso ja tunne sen sijaan mitä sinulle tapahtuu sisäisenä kokemuksena omassa kehossasi, jolloin siitä on helpompi päästää irti. Koe ihan vaan puhdas tunne ja ota se vastaan paljaasti. Mitä tahansa se onkaan, ole vaivasi kanssa. Valo ja tila sen ympärillä sulattavat sen voiman hiljalleen pois. Kirkas avoin avaruus ja sieltä käsin toimiminen on mielen luonto. Ei siis tarinointia, ajattelua, analysointia, ihan vaan puhdas tunne omassa kehossa. Kun tiedät, että mieli voi aina muuttua, et kiinnitä sisäiseen vuoropuheluun enää niin paljon huomiota. Kun ymmärrämme paremmin hiljaisuutta, tiedämme enemmän kuuntelemisesta, puheesta ja ajattelusta. Hiljaisuus on tapahtuma, ei äänten puuttumista.
 
Illan saldo oli taputteluharjoitus, jolla avasimme energiaa, kehon omaa parannusvoimaa. Teimme muutaman yksinkertaisen aurinkotervehdyssarjan myös äänen kanssa, kävimme läpi joogahengitystä ja rauhoittavan A-ham harjoituksen. Keskittymisharjoituksista tutustuimme vuorosierainharjoituksen tekemiseen mielessä, laskemiseen, hengityksen seuraamiseen sierainten edessä ja kehossa, yoga nidraan (rentoutumisharjoitus) sekä kolmeen arvokkaaseen ”pilleriin”. Toivottavasti tulivat perille, osuivat ja upposivat, jokunen ainakin.                                                                                                                                     
Kiitos Howtomon naisille tilaisuudesta ja osallistumisesta, kiitos myös Medantan naisille kauniista tilasta ja hyvästä esittelystä! Jatketaan harjoituksia ja ollaan yhteydessä!